Ana Sayfa Hesaplar Haberler İletişim Bağış Yap
Bizi Ara
Bize Yaz
Whatsapp
Bağış Yap

MEDENİYET ADANA ULUSLARARASI İNSANİ YARDIM DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

Derneğin adı, merkezi ve şubeleri

Madde 1- Derneğin adı Medeniyet Adana Uluslararası İnsani Yardım Derneği’dir. Bu tüzükte Dernek olarak zikredilecektir.

Derneğin merkezi Adana’dır. Dernek yurt içi ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.

Logo Açıklaması

Zeytin dalı : Barışı temsil eder

Daire : Dünyayı temsil eder

Hilal : İslamiyeti temsil eder

Eller : Yardım eden el , aracı olan el ve muhtaç eli temsil eder

 

Derneğin Amacı

Madde 2- Derneğin amacı; her nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabî afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış, zulme uğramış bulunan tüm insanlara gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, yuva kurma, iş kurma, konut ve sair bütün hususlarda ayni, nakdi her türlü maddi ve manevi yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmak, yoksullukla mücadele ve nitelikli insan yetiştirilmesi maksadıyla her seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmaktır.

Derneğin Faaliyetleri

Madde 3- Dernek, amaçlarını gerçekleştirebilmek için aşağıdaki faaliyetleri yapar;

a) Felaket veya savaş nedeniyle evlerini, yurtlarını kaybeden ve korumasız kalan kişilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendilerine yiyecek, giyecek, battaniye ve çadır gibi geçici barınma yardımları yapar.

b) Muhtemel yakın felaket veya savaş tehlikesi durumlarında bölgede yaşayanların zarara uğramaması için gerekli tedbirlerle ilgili organizasyonları yapar. Mağdurları, yakınlarının veya hayırsever vatandaşların yanlarına yerleştirir. Aşevleri ve iskân merkezleri kurar. Gerektiğinde felaketzedelerin yerleştirilmesi amacıyla misafirhaneler inşa eder, satın alır, kiralar veya bu amaçla kurulan tesislere ortak olur.

c) İhtiyaç sahiplerine yönelik gıda, giyim, temizlik malzemesi, yakacak, kira, barınma, konut, ev eşyası, sağlık giderleri vesaire yardımlar ile nakdi yardımlar yapar. Fakir ve kimsesizlerin evlilikle ilgili masraflarını karşılar; ayni, nakdi vesaire yardımlarda bulunur.

d) Kimsesiz, dul, yetim, öksüz, hasta, engelli, tutuklu, hükümlü vb. ihtiyaç sahibi mağdur olan her yaşta insanı himaye eder ve her türlü ayni ve nakdi yardım yapar. Bu amaca katkı sağlayacak huzur evi, barınma evi, yurt, pansiyon, aşevi, misafirhane, çadır kentler, lojistik merkezleri, sosyal amaçlı tesisler, okul kurar, inşa eder, kiralar, satın alır, işletir ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunur.

e) Kimsesiz veya yardıma muhtaç çocuklara yapılan destekler, derneğin imkanları ölçüsünde kendi başlarına ayakta kalabilecekleri şekilde yetişene kadar devam eder. Gerekirse iş kurmalarına destek olur veya bir işe yerleşmelerine yardımcı olur.

f) Yurtiçinde ve yurtdışında eğitim gören, ihtiyaç sahibi yerli ve yabancı uyruklu öğrencilere her türlü eğitim ve öğretim yardımı yapar ve burs verir. Ayrıca yurt, kütüphane, dershane, etüt evleri, kurs, enstitü, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri, ilk ve ortaöğretim okulları açar ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunur.

g) Muhtaçlara yönelik gıda ve ayni yardım marketleri ve aşevi kurar.

h) Zararlı alışkanlıkları ve madde bağımlısı olan insanların topluma kazandırabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşları, diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte veya kendi imkânları ile tedavilerine maddi ve manevi olarak yardımcı olur.

i) Sağlık yardımına ihtiyacı olan fakir hastaları tedavi ettirir, doğum, hastalık ve kaza hallerinde her türlü ilaç, medikal malzeme ve tedavi masraflarına katkıda bulunur. Yurt içinde ve yurt dışında tedavilerini yaptırır. Bu amaca katkı sağlayacak dispanser, poliklinik, doğumevi, hastane, gezici sağlık ekibi, sağlık kabini, eczane ve benzeri tesisler inşa edilmesine veya kuranlara  maddi ve lojistik yardımda bulunur.  Sağlık alanında hizmet veren tüm kuruluşlarla müşterek çalışmalar yapar ve hizmet satın alır. Sahipsiz kimselere ölüm halinde cenaze kaldırma desteği sağlar.

j) Amaçlarını gerçekleştirmek için gayrimenkul edinebilir, bina veya tesisler inşa edebilir, kiralayabilir. Anaokulları, orta dereceli okullar, lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar kurabilir, işletebilir. Ayrıca sığınaklar, barınma yerleri, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar ve dinlenme amaçlı tesisler, her türlü kütüphane, mescit, Kur'an kursu, cami, laboratuvar, huzurevi, hastane, klinik vb. müesseseleri kurar ve işletir.

k) Dünyada zulme uğrayan kimseleri tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacı ile sesli, görüntülü, yazılı yayınlar yapar, miting ve gösteri yürüyüşler tertipler; müzayedeler tertipler; Anma geceleri, konser vb. programlar organize eder.

l) Mal varlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyette bulunur. Konserler, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, müzayedeler organize eder. İşletmeler kurar, kurulu bulunanları satın alır veya ortak olur.

m) Gelir temini için üye aidatı, ayni ve nakdi bağış, kurban, kurban eti, gıda yardımlarını ve infakları kabul eder ve 2860 sayılı kanun çerçevesinde yardım toplar.

n) Amacı doğrultusunda değerlendirilmek üzere her türlü kurban (akika, adak vb.) bağışı, kabul eder, yurtiçi ve yurt dışında kurban organizasyonları yapar. Ayrıca, Ramazan Ayına mahsus gelen her türlü ayni ve nakdi tüm bağışları kabul eder, gelen bağışların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar yapar, iftar programları tertip eder.

o) Engellilere ve engellilerle ilgili kuruluşlara maddi ve manevi her türlü yardımda bulunur. Engellilerin topluma kazandırılması ve sosyal faaliyetlere katılması için her türlü organizasyonları yapar, rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezleri açar, çocuk oyunları ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirir, meslek edindirme kursları düzenler.

p) Dernek, kanunlar dairesinde gerekli izinleri aldığı takdirde yurt içinde veya dışında benzer amaçlarla faaliyet gösteren dernek, teşkilat, vakıf vb. kurum veya kuruluşlarla işbirliği yapar, üye olur, kurumsal gelişimlerini destekler veya destek alır.

r) Amaçlarını daha etkin ve etkili gerçekleştirmek için anket, analiz ve genel araştırmalar yapar veya yaptırır.

s) Kaza, sel, deprem vb. her türlü felakette arama-kurtarma faaliyetinde bulunur, bunun için gerekli ekipleri kurarak eğitimlerini yapar, gerekli ekipmanları temin eder.

Dernek Üyeliği

Madde 4- İki türlü üyelik vardır:

Genel Kurul Üyeliği: Dernekler Kanununun öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu amaç doğrultusunda çalışmayı kabul etmiş gerçek ve tüzel kişiler derneğe üye olmak için başvurabilir.

Fahri Üyelik: Derneğe fevkalade yardım ve faydalar sağlamış kimseler ile yurt içinde ve yurt dışında ilim, fikir ve sanat eserleri ile insanlığa fevkalade hizmetleri olan kişilere Yönetim Kurulunun kararı ile fahri üyelik unvanı verilir. Fahri üyelik sıfatı, muhatabın kabulü ile tekemmül eder. Fahri üyelerin genel kurulda oy hakları yoktur. Fahri üyeler istedikleri takdirde derneğe aidat ve bağışta bulunabilirler.

Üye Müracaat ve Kabul Edilmesi

Madde 5- Dernek Yönetim Kurulu üyelik için yapılan müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu müracaat sahibine yazı ile bildirir. Üyelik başvurusu gerekçe gösterilmeksizin reddedilebilir. Hiç kimse üyeliğe zorlanamaz.

Dernek yönetim Kurulu üyelik kabul veya red yetkisini Şube Yönetim Kurullarına devredebilir.

Üyelikten Çıkma 

Madde 6- Her üye yazı ile bildirmek sureti ile Dernekten çıkabilir. İstifa eden üye, birikmiş aidat borcunu ödemekle mükelleftir. 

Üyelikten Çıkarılma 

Madde 7-

a) Yazılı uyarıya rağmen aidat borcunu bir ay içinde ödemeyen üye Yönetim Kurulu kararı ile, 

b) Mazeretsiz olarak üst üste iki olağan genel kurul toplantısına katılmayan üye Yönetim Kurulu kararı ile, 

c) Dernek organlarındaki görevini kötüye kullanma, Dernek içi barışı ihlal etme, Derneğe karşı hasmane tavır alma, Dernek amacını saptırma veya yozlaştırma, Derneğin manevi şahsiyetini rencide edici ve gayri ahlaki davranışlarda bulunma   gibi hakkında üyelikten çıkarmayı gerektiren sebeplerden biri sabit olan üye ise Disiplin Kurulu’nun önerisi ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile

dernek üyeliğinden çıkarılır.

Üyenin itirazı halinde nihai karar Genel Kurul tarafından verilir. Yönetim Kurulu tarafından üyelikten çıkarılma işlemi ile Genel Kurul arasındaki süre zarfında üyelerin yetkileri askıya alınır. 

Üyelerin Yükümlülükleri  

Madde 8- Dernek ile her bir üye arasında; kişisel özgürlük, kamu düzeni ve genel ahlak kuralları çerçevesinde derneğe karşı yükümlülükler bulunmaktadır. Bunlar; Dernek amacını gerçekleştirmeye çalışma, dernek yönetim ve faaliyetlerine katılma, dernek düzenine uyma ve derneğe sadakat gibi kişisel nitelikli, üyelik aidatı, para ile değerlendirilebilen herhangi bir edim ve hizmetin yerine getirilmesi, dernek giderlerine katılma gibi mali nitelikli yükümlülüklerdir.

Üyelerin Ödeyecekleri Giriş Ve Yıllık Aidatı 

Madde 9- Giriş aidatı ve yıllık aidat her yıl Ocak ayında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

Derneğin Gelirleri

Madde 10- Derneğin gelirleri ve gelir kaynakları şunlardır:

a)    Üye giriş ve yıllık aidatları,

b)    Dernekçe tertiplenen, konser, sergi, kermes, müzayede, gezi, seyahat, panel, fuar, şenlik ve eğitici oyun yarışmaları gibi sosyal ve kültürel etkinliklerden sağlanan gelirler.

c)    Aynî ve nakdî yardım ve bağışlar

d)    Derneğin mal varlığından elde edilecek gelirler.

e)    Katılım hesabı gelirleri, basın, yayın, lokal ve iktisadi işletmelerden elde edilecek gelirler.

f)     Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak düzenlenen kampanyalardan toplanacak bağış ve yardımlar

g) İlgili mevzuata uygun olarak yurtdışından kabul edilen yardım ve bağışlar.

h) Bağışlanan veya vasiyet edilen her türlü mal ve hakların vasiyet şartlarına göre kullanılması, kiraya verilmesi veya devredilmesinden elde edilen gelirler.

Gelir ve Giderlerde Usul

Madde 11- Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır. Giderler ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.

Dernek gelirlerini toplayacak kişiler Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir. Tahsil olunan paralar, Yönetim Kurulunun tespit edeceği banka veya finans kuruluşlarından birinde veya birkaçında derneğin namına açtırılacak vadeli veya vadesiz hesaba yatırılır. Acil harcamaları karşılamak için  derneğin kasasında ihtiyaç miktarınca para bulundurulur. Derneğe ait hesaplardan para çekmek veya eft, havale vb. bankacılık işlemleri yapmak üzere Yönetim Kurulunca bir veya birden fazla kişiye yetki verilebilir.

Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.

Derneğin hesap dönemi 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasıdır.

Yıl içerisinde elde edilecek gelirlerin gerektiğinde en fazla %20 si yönetim ve yönetimi sürdürme giderleri, ihtiyat ve dernek mal varlığını artıracak yatırımlar için; kalan yüzde %80’i ise derneğin ana amaç ve hizmetleri doğrultusunda tahsis ve sarf olunur. Genel Kurul %20 oranını azaltmaya yetkilidir.

 

Derneğin Borçlanma Usulü

Madde 12- Dernek amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Yönetim Kurulu kararı ile gerçek ve tüzel kişilere borçlanabilir. Ancak genel kurulca belirlenen tutarın üzerindeki borçlanmalar genel kurul kararıyla yapılabilir.

Derneğin Organları

Madde 13- Derneğin organları şunlardır:

Genel Kurul

Yönetim Kurulu

Denetim Kurulu

 

Genel Kurul ve Teşkili 

Madde 14- Genel Kurul, derneğin merkez asil üyeleri ile şubelerden şube yönetim kurulu başkanı ve şube yönetim kurulundan bir üyeden oluşur.

Dernek ilk genel kurul toplantısını, kuruluşunu izleyen ilk altı ay içerisinde yapar.

Olağan genel kurul toplantısı  iki yılda bir Haziran ayı içerisinde yönetim kurulunun daveti üzerine toplanır. Olağanüstü genel kurul toplantısı yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerek gördüğü haller veya genel kurula katılma hakkı bulunan asıl üyelerin 1/5'inin yazılı istekleri üzerine yapılır.

Çağrı Usulü

Madde 15- Yönetim kurulu, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler, Genel kurul toplantısının günü, saati, yeri ve gündemi, en az onbeş gün önceden derneğin internet sayfasında ilan edilir ve üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj göndermek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Toplantı Yeter Sayısı

Madde 16- Genel Kurul toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarısından bir fazlasıdır. İlk çağrıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantı üye tam sayısının 1/3 nden az olmamak üzere toplantıya katılanlarla yapılır.

 

Yapılış Usulü 

Madde 17- Genel Kurul Toplantısı, ilânda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimlerinin karşısını imza ederek toplantı yerine girerler. Listedeki imzaların tetkikinden toplantı yeter sayının sağlandığının anlaşılması üzerine durum bir tutanakla Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki kâtipten oluşan kongre divanı seçilir. Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir. Kâtipler toplantı zaptını tanzim eder, başkan ile birlikte imza ederler. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir. 

 

Toplantı Gündemi

Madde 18- Toplantı gündemi yönetim kurulunca belirlenir ve genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerden en az 1/10’nin isteği üzerine tüzük değişikliği hariç ek madde eklenebilir. 

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Madde 19- Genel Kurulun görevleri şunlardır:

      Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu asli ve yedek üyelerini seçer.

      Dernek tüzüğünün değiştirilme teklifini inceler ve karara bağlar.

      Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporlarını görüşür ve karar verir.

      Dernek faaliyetleri konusunda genel politikaları belirler.

      Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşerek, aynen veya değiştirerek kabul eder,

      Derneğin feshine ve isim değişikliğine karar verir.

      Derneğe yurtiçinde ve yurtdışında şube açılmasına karar verir veya yönetim kuruluna yetki verir.

      Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirler.

      Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlar.

      Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması, mevcut taşınmaz malların satılması, takas edilmesi, bağışlanması, hibe edilmesi, kiraya verilmesi ve menkul ve gayrimenkuller üzerinde her türlü iktisabın yapılması hususlarında yönetim kuruluna yetki verir.

      Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirerek onaylar.

      Dernek hizmetleri için görevlendirileceklere verilecek gündelik ve yolluk miktarları tespit eder.

      Derneğin yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılmasına karar verir.

      Yönetim kurulunun diğer önerilerini inceleyip karara bağlar.

      Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerini görüşür.

      Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirir.

Oy Kullanma, Karar Alma Usul ve Şekilleri:

Madde 20- Genel kurulda kararlar çoğunluk sistemi ile alınır ve her üyenin bir oy kullanma hakkı vardır. Kararlar genellikle açık oy yöntemi ile alınır. Gündem maddeleri ve öneriler açık oylamaya tabidir ve oy çokluğu karar almaya yeterlidir. Oyların eşitliği halinde Divan Başkanının taraf olduğu görüş kabul edilir.

 

Ancak seçimler gizli oy ve açık tasnifle yapılır. Derneğin tasfiyesi ve tüzük değişikliği kararlarında 2/3 çoğunluk şarttır.

 

 

Yönetim Kurulu Teşkili ve Çalışma Usulü

Madde 21- Yönetim kurulu 5 asıl ve 5 yedek üye olarak genel kurulca 3 yıl için gizli oyla seçilir. Yönetim Kurulu, seçimden sonra ilk toplantıda aralarında görev dağılımı yapar, çalışma usulünü tespit eder. Yönetim Kurulu,  1 Başkan, 1 Başkan Yardımcısı,  1 Sekreter,  1 Muhasip, 1 yönetim kurulu üyesinden oluşur.

Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağırılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

Toplantılar en az ayda bir yapılır. Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiş üye, Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz üst üste 3 (üç) kez katılmaması durumunda Yönetim Kurulu üyeliği düşer. Yönetim Kurulu yılda en az  üç kez (4 ayda bir), yedek üyelerle birlikte toplantı yapar ama bu toplantılarda yedek üyeler oy kullanamaz.

Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Görev ve Yetkileri

Madde 22- Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

      Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları uygulamak.

      Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek maksadı ile gerektiğinde Genel Müdür, icrai işlerle ilgili idareciler ve personel görevlendirmesini yapmak veya işten çıkarmak.

      Derneği idare ve temsil etmek veya bu hususta üçüncü kişilere yetki vermek.

      Aidat ve bağış toplamak için yetki belgesi düzenlemek, ilgilisine vermek.

      Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. Bütçeyi uygulamak ve kayıtlarını tutmak.

      Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek.

      Dernek adına dava açmaya karar ve yetki vermek, açılacak davalarda husumete ehil olmak, davalarda sulh olmak, ibra ve davadan feragat etmek.

      Gerekli gördüğü konularda ve alanlarda komisyonlar, kurullar kurmak veya kaldırmak.

      Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon, kurul veya diğer idari birimlerin işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve genel kurulun onayına sunmak

      Genel kurul kararıyla uluslararası faaliyetler yapmak, uluslararası kurum ve kuruluşlarla ortak faaliyetler  gerçekleştirmek üzere gerekli çalışmaları yapmak.

      Dernek adına bildiri, beyanname neşri ve benzeri yayınlar yapılmasına karar vermek.

      Genel Kurulun verdiği yetki ile şube ve temsilcilik açma veya kapamaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak.

      Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak gerek görüldüğünde haklı sebeplerle Genel Kurulun verdiği yetki ile şube yönetim kurullarını görevden almak.

      Şubelerin faaliyet programlarını ve bütçelerini aynen veya değiştirerek tasdik ve kesin hesaplarını kabul veya reddetmek.

      Gerektiğinde şube genel ve yönetim kurullarını toplantıya çağırmak.

      Yıllık aidat miktarını belirlemek.

r)   Derneğe üye alınması hususlarında karar vermek.

      Edinilen taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içerisinde mülki idare amirliğine bildirmek

      Tüzükte belirtilen veya gerekli gördüğü diğer hususlarda ilgili kişi veya kurumlardan mütalâa istemek, 

      Diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar oluşturmak.

      Mevzuatın, tüzüğün ve genel kurulun kendisine verdiği diğer işleri yapmak

Denetim Kurulu Teşkili, Çalışma Usulü, Görevi ve Yetkileri
Madde 23-
Denetim kurulu,  genel kurulca iki yıl için genel kurul üyelerinden veya dışarıdan seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. İlk toplantısında bir başkan seçer, çalışma usul ve programını kararlaştırır. Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler.

Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.

Diğer organlar

Madde 24- Dernekte başka kurullar ve komisyonlar kurulabilir. Ancak bu organlara Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulunun görev yetki ve sorumlulukları devredilemez.

Defter ve Kayıtlar

Madde 25- Dernek, mevzuat doğrultusunda tutması gereken zorunlu defterleri tutar. Ayrıca Yönetim Kurulu kararı ile ihtiyaca göre diğer defterler de tutulabilir.

Bildiri, Beyanname ve Diğer Yükümlülükler       

Madde 26- Mülki amirliğe yapılacak bildirimler; Dernekler Yönetmeliği gereğince Dernek Beyannamesi, Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve diğer bildirimler mevzuatın öngördüğü şekil ve sürelerde ilgili mülki idare amirliğine bildirilir.

Tüzük Değişikliği

Madde 27- Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu, toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Yurt Dışından Yardım Alma ve Yardım Yapma Şekli

Madde 28- Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuata bağlı çıkarılan genelge, yönetmelik ve genel kurul kararları doğrultusunda yönetim kurulu kararıyla yurt dışındaki, özel ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar; bağış ve yardım alır ve yasal ölçülerde kalmak kaydıyla yardım yapar. Ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanmak için proje hazırlar.

Üst kuruluşlara katılma:

Madde 29- Dernek genel kurul kararıyla yurt içi ve yurt dışında, katılmasında sakınca olmayan kurulmuş olan veya kurulacak olan federasyonlara katılır. Üye olur, üye seçer ve temsilci gönderir. Platformlara katılır.

Temsilcilik
Madde 30-
 Dernek, genel kurul kararıyla, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilciler, şube veya Dernek Genel Kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. İhtiyaç halinde geçici veya sürekli olarak yurt içinde ve yurt dışında, dernek faaliyetlerini organize edecek koordinatörlük açabilir.

Derneğin Şubeleri

Madde 31- Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az beş kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

Dernek, yurt dışında da gerekli yasal işlemlerini yerine getirerek şubeler açabilir.

Şubenin çalışma coğrafyası, Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. 

Şubelerin Görev ve Yetkileri

Madde 32- Şubeler, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

Şubelerin Genel Kurula Kadar Yapması Gereken İşlemler:

Madde 33- Şubenin genel kurulu yapılıncaya kadar, faaliyetlerin yürütülmesi için, kurucular kurulu geçici yönetim kurulu olarak görev yapar. Kurucular kurulundan 1 Şube Başkanı, 1 Başkan Yardımcısı, 1 Sekreter, 1 Muhasip ve 1 Üye olarak belirlenir.

Şube Üyeliği

Madde 34- Şubelerde de genel merkezde olduğu gibi, asıl ve fahri üye olmak üzere iki çeşit üyelik vardır. Üyelik şartları aynen genel merkez üyeliği gibidir.

Üyelerin hakları, üyelik giriş, çıkış ve çıkarılması, genel merkez üyelik şartlarının aynısı olup, üye aidatları da aynıdır. Başka şubelerdeki üyelerin ikametgâhları nedeniyle diğer şubelere üye nakli yapılır. Nakil tarihine kadar hangi şubede kayıtlı ise o tarihe kadar aidatını ödemek kaydıyla nakil işlemi yapılır.

 

 

 

Şube organları

Madde 35- Şube organları;

      Şube genel kurulu,

      Şube yönetim kurulu,

      Şube denetim kurulu

 olup genel kurul şubenin en yetkili kuruludur.

Şube Genel Kurulu

Madde 36 -  Şubeler, olağan genel kurullarını 2 yılda bir Mart ayı içerisinde yapmak zorundadır. Genel kurul sonuçları genel merkez genel kurulunun yapılacağı tarihten iki ay önce genel merkeze bildirilir. Genel kurul sonuçları ile birlikte, şubenin gelir gider hesapları ile faaliyet raporları da bildirilir.

Olağanüstü genel kurul toplantısı, yönetim ve denetleme kurulu kararlarına istinaden, ya da üye tam sayısının 1/5'nin çağrısı üzerine yapılır.

Şubenin kuruluş sürecinde ilk olağan genel kurulu, kuruluş bildiriminden itibaren 6 ay içinde toplanır.

Şube genel kurulunun yapılış, çağrı ve diğer usulleri bu tüzükle belirlenen genel merkez genel kurul hükümleri ile aynıdır.

Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.

Şube genel kurulunun görevleri

Madde 37 - Şube Genel Kurulunun görevleri şunlardır:

      Önceki dönem şube yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim raporu ile gelir-gider tablosunu görüşüp gerekirse onaylamak ve yönetim kurulunu ibra etmek,

      Gelecek dönemi faaliyet programını ve bütçeyi görüşüp onaylamak

      Şube yönetim ve denetim kurullarının asil ve yedek üyelerini seçmek. 

Şube yönetim kurulu

Madde 38- Genel Kurulca iki yıl için ve gizli oyla seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından başkan, iki başkan yardımcısı, sekreter ve muhasip seçer. Şube yönetim kurulu, şubenin icra organıdır. Yönetim kurulu başkanı aynı zamanda şube başkanıdır, kararlarda oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır.

Şube yönetim kurulu genel kuruldan hemen sonra, kurullara seçilen üyelerin yeni görevlerini ve genel kurulda tanzim olunan evrakları 30 gün içerisinde, mahallin mülki amirliğine teslim ederler.

Çalışma usul ve esasları yönünden, görev bölümü, toplantı şekli, karar nisabı, boşalan üyeliğin doldurulması vb. konularda genel merkez yönetim kurulu için belirlenen kurallara göre hareket eder.

Yönetim Kurullarının temsil, idare, tasarruf, iltizam yetkileri yalnız şubeye münhasır olup, derneği bağlayıcı muamele yapılamaz. 

Şubelerin, birden fazla eleman çalıştırmak, müessese kurmak, ortaklık ve iştirak, gayrimenkul alım-satımı, bağış, ipotek ve benzeri muameleler, inşaat, gelecek yıllara sârî taahhütler, dava takip, feragat, kabul, sulh ve ibra için Merkez Yönetim Kurulundan yetki alması mecburidir. 

Şubeler dış ilişkilerde genel merkez yönetim kurulundan izin alırlar.

Genel merkez yönetim kurulu yayımlayacağı, personel, kira, dış ilişkiler, halkla ilişkiler, üye kabulü, yardım ve sosyal hizmetler gibi uygulamalar için genelge çıkarabilir,   şubeler bu genelgelere uymak zorundadır.

Şubelerin her yıl yapacağı burs ve yardımların miktar ve şekilleri genel merkez yönetim kurulu tarafından karara bağlanır ve şubelere bildirilir.

Bütçe tasarıları öncelikle merkez yönetim kuruluna gönderilir ve merkez yönetim kurulunca tasvip veya tâdil edilen hâli ile şube genel kuruluna sunulur. Dernekler Kanununa, dernek tüzüğü ve yönetmeliklere göre tutulan defterler, alınan makbuz, fatura ve sair belgeler saklanıp teftiş ve kontrole hazır bulundurulur. 

Faaliyetlerine son verilen şubelerin mal varlıkları, defterleri ve sair evrakı dernek genel merkezine zimmetle devir ve teslim edilir. Genel merkezin her türlü bilgi talepleri şubelerce derhal karşılanır. Dernek genel merkezince alınan kararlarla ilgili işlerin şube sınırları içinde uygulanmasını temin eder. Genel kurul raporlarını otuz gün içinde ilgili mercilere verir ve hepsinden birer adet dernek merkezine yollar. 

Şube, kuruluş, çalışma, uygulama, karar ve yürütme ile mali konularda şube genel kurulunun denetimine tabidir. Genel merkez yönetim kurulu, şube genel kurulu ile şube yönetim kurulunun yasalara, dernek tüzük ve yönetmeliklerine aykırı bulduğu kararlarının gözden geçirilip uygun karar alınmasını isteyebilir. Anılan şube kurullarının eski kararlarında direnmeleri durumunda kesin kararı almaya genel merkez genel kurulu yetkilidir. Genel merkez genel kurulunun verdiği yetkiye dayanarak genel merkez yönetim kurulu kararı ile şube yönetim kurulu feshedilebilir; şube genel kurulu yönetim kurulu asıl ve yedek üyeleri ile denetim kurulu asıl ve yedek üyelerini görevden alabilir.

Şube Denetim Kurulunun Seçimi, Oluşumu ve Görevleri

Madde 39- Şube denetim kurulu şube genel kurulunda yapılan gizli oyla 3 asıl 3 yedek üyenin seçilmesiyle oluşur. İlk toplantısında bir başkan seçer. Şube hesapları, defter ve belgeleri, dernek gelirleri ve tahsilatları, derneğin amacına uygun çalışıp, çalışmadığı, genel merkeze süresinde istatistikî bilgiler ve hesapların bildirilip, bildirilmediği hususları yılda bir rapor edilir ve şube genel kuruluna sunulur.

Şube gelirleri ve genel merkez payları

Madde 40- Şube gelirleri, üye aidatları, bağış ve yardımlar, ortaklık ve iştirak payları, lokal gelirleri, sergi, kermes, kurs, yarışma, kira gelirleri ve tüzükte yazılı faaliyetlerden doğan gelirlerdir. Gelirler makbuz karşılığı tahsil edilir, giderler mutlaka fatura ve fatura yerine kullanılan yasal belgelerle muhasebeleştirilir.

Şubeler gelirlerinin % 5’ini genel merkez payı olarak, genel merkeze gönderirler. Bu miktar her genel merkez genel kurulunda gerekirse artırılır veya azaltılır.

Şubelerin Genel Merkeze Karşı Sorumlulukları

Madde 41- Şubeler yasalarda verilen yetkileri kullanır. Ancak genel merkez yönetim kurulu başkanlığının uygulama ve genelgelerini de dikkate almak zorundadır. Birliğin sağlanması ve bilgi akışı için verilen talimatlara uyarak istenilen zamanlarda genel merkeze yazılı bilgiler verir.

Derneğin feshi, tasfiyesi, malvarlığı ve tasfiye kurulu:

Madde 42- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verilebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az 2/3'ünün toplantıda hazır bulunması şarttır.

 

İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 oy çoğunluğuyla verilmesi gerekir. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

 

Derneğin feshinin sonuçlanması ile ilgili karar yönetim kurulu tarafından 30 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine (Dernekler Müdürlüğüne) yazı ile bildirilir.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi genel kurul tarafından seçilecek en az üç kişilik fesih kurulu tarafından yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adının başında “Tasfiye Halinde Medeniyet Adana Uluslararası İnsani Yardım Derneği” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm  para,  mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu beş yıl saklamakla görevlidir.

Hüküm Eksikliği

Madde 43-Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkarılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Geçici Yönetim Kurulu
Madde 44-
Geçici Yönetim Kurulu aşağıdaki kurucu üyelerden oluşmaktadır:

 

 

Başkan: Serkan ÇAYCI

Başkan Yardımcısı: Müslüm DURMUŞ

Sayman: Semirhan DOĞRULUK

Sekreter: Muhammed Emin IŞIK

Üye: Mecit Can ERSOY

Üye: Serdar GÜRBEY

Üye: Mustafa BULUT

Bizi Takip Edin